Wondershare Filmora 11

Wondershare Filmora 11 on videon muokkaamiseen tarkoitettu maksullinen sovellus (61,99€/vuosi).

Jos haluat ilmaiseksi muokata omia videoitasi, suosittelen Windowsille Clipchamp-sovellusta ja Macille Imovie-sovellusta.

Filmoran nettisivuille pääset täältä.

Filmoran käynnistys ja projektin luominen

Kun käynnistät Filmoran ensimmäistä kertaa, sinulle avautuu näytön keskelle ikkuna. Keskellä ikkunaa on iso painike New project eli uusi projekti. Sen alla on Project library eli projektikirjasto, jossa näet vanhat tallennetut projektisi. New project -painikkeen yläpuolelta voit säätää videosi kuvasuhdetata. 16:9 on laajakuvanäytön kuvasuhde. Uuden projektin voit aloittaa painamalla New project -painiketta.

Käyttöliittymä

Kun olet avannut uuden projektin, katsellaan vähän käyttöliittymää. Ihan ylälaidassa on painikkeet File, Edit, Tools, View ja Help, joista tarvitset aluksi vain File-pudotusvalikkoa. Näiden valikkojen alapuolella on välilehtiä, joita tarvitaan editoimisessa: musiikkia, efektejä, siirtymiä ja paljon muuta. Aikalailla keskellä näyttöä on iso tyhjä alue, johon tuodaan video-, ääni- ja kuvatiedostot. Oikeassa laidassa oleva iso musta ruutu on videonkatsomisnäyttö, eli siinä näkyy video, jos jotain on viety näytön alareunassa olevalle aikajanalle.

Tiedostojen tuominen, aikajanan käyttö ja videon leikkaaminen

Kun haluat tuoda tiedostoja, siihen on monta tapaa. 

  1. Paina import-nappia tuontialueen ylälaidassa ja sen jälkeen Import media files
  2. Paina tuontialuetta ja valitse tiedostot, jotka haluat videoosi.
  3. Pudota kansiosta tuontialueelle haluamasi tiedostot. 

Kun olet saanut tuotua haluamasi tiedostot tuontialueelle, ota hiirellä kiinni haluamastasi tiedostosta (kuva, video, ääni) ja vedä se aikajanan päälle. Pudota tiedosto alimmalle videoraidalle. Video lähtee käyntiin painamalla joko näppäimistöstä välilyöntiä tai videon katseluruudun alalaidassa olevaa toistonuolta. Aikajanalla voit mennä videossa eteenpäin vetämällä oranssia pystypalkkia (playhead) aikajanaa pitkin. 

Tiedoston leikkaaminen onnistuu myös useammalla tavalla:

  1. Vie aikajanalla näkyvä oranssi pystypalkki haluttuun kohtaan ja paina aikajanan ylälaidassa olevaa saksien kuvaa. 
  2. Vie oranssi pystypalkki haluttuun kohtaan ja paina siinä olevaa saksien kuvaa. 
  3. Paina ylälaidassa File > Keyboard shortcuts > Tools ja vaihda Split-toiminto johonkin muuhun näppäimeen, jolloin valittu näppäin toimii leikkaustyökaluna.

Teksti, siirtymät ja musiikki

Jos haluat lisätä videoosi tekstiä, se onnistuu seuraavalla tavalla: mene Titles-välilehteen ja etsi itseäsi miellyttävä tekstityyli. Raahaa se videoraitasi päälle ja pudota se haluttuun kohtaan. Tekstin muokkaaminen onnistuu siten, että tuplaklikkaat hiirellä nopeasti tekstipalikan päällä ja vasempaan reunaan aukeaa uusi ikkuna. Sieltä voit muuttaa tekstiä kirjoittamalla tekstilaatikkoon, ja sen yläpuolelta  voi muokata esim. fontteja, tekstin kokoa ja tekstin paikkaa videossa. Rullaa hiirellä vähän alemmas, jolloin tekstin väriä voi muokata Text color -painikkeesta. Video ruudussa voit muokata tekstin tarkkaa asentoa ja sijaintia.

Siirtymiä lisätään menemällä Transitions-välilehdelle. Valitse kymmenistä malleista haluamasi ja vedä se joko kahden tiedoston väliin aikajanalle tai tiedoston alkuun tai loppuun. Voit laittaa siirtymiä myös teksteihin, kuviin ja efekteihin.

Musiikki lisätään Audio-välilehdellä valitsemalla taas useista vaihtoehdoista haluamasi ja raahaamalla se kaikkein alimmaiselle raidalle muiden tiedostojen alapuolelle. Voit lisätä äänen häivytyksen joko ulos tai sisään vetämällä hyvin pientä merkkiä äänitiedoston yläkulmista. Ääntä voi myös tarvittaessa leikata.

Videon "exporttaus" eli vienti ulos ohjelmasta

Kun videosi on valmis ja haluat sen ulos ohjelmasta muokattuna, lue vielä tämä pätkä. Paina turkoosia Export-nappia keskeltä ylälaidasta. Sen jälkeen anna videollesi nimi, joka näkyy sitten tiedostoissasi videon nimenä. sen jälkeen valitse Save to -kohdasta, minne tämä kyseinen videosi tallennetaan. Seuraavaksi paina Settings-painiketta ja laita videosi kuva- ja ääniasetukset kuntoon. Videon laatu eli Quality laitetaan tietysti parhaimpaan, rasti Best-ruutuun. Sitten käydään vielä valikoissa Resolution ja Frame rate. Resolution eli videon resoluutio on videon tarkkuus: kuinka monta pikseliä on videokuvassa. Valitse mieluiten 1920 x 1080 eli paras, mutta jos sinulla on vähän huonompi kone tai näytöohjain, valitse 1280 x 720 pikseliä. Sitten voit painaa Ok-nappia ja sen jälkeen Export-painiketta. Sen jälkeen videosi on latautumassa kansioon, johon olet valinnut sen latautuvan.

Loppusanat

Toivottavasti tämä pitkä ohje auttoi sinua pääsemään alkuun Filmoran kanssa. Jos tulee lisäkysymyksiä, vastaan Yhteydenotto-sivulta löytyvissä sosiaalisissa medioissa tai jokaisen opetusvideon kommenteissa Youtuben puolella. Nähdään taas ensi kerralla! 😃