Premiere pro

Tässä tutoriaalissa opit perusteet ammattitasoisesta maksullisesta videoneditointiohjelmasta Adobe Premiere pro:sta.  Voit käydä kurkkaamassa Premiere pro:n ostosivun täältä

Aloitus

Tulen käyttämään tutoriaalissa Windows käyttöjärjestelmän näppäimiä. Jos käytät editointiin Mac tietokonetta, niin jos tutoriaalissa lukee näppäinkomento CTRL = control se tarkoittaa Mac tietokoneilla CMD = command. Kun avaat Adobe Premiere pro:n, niin eteesi avautuu harmaan sävyinen ikkuna, Edessäsi näkyy sinun aikaisemmat projektisi, jos sinulla niitä on "Recent" tekstin alapuolella. Vasemmasta laidasta voit luoda uuden projektin tai vaihtoehtoisesti avata jo olemassa olevan projektin. Tässä tutoriaalissa luodaan uusi projekti eli painetaan sinistä "New project" painiketta. 

Projektin luonti 

Pääset uuteen ikkunaan, jossa voisit tuoda projektiisi jo erilaisia mediatiedostoja oman koneesi tiedostoista, mutta tässä tutoriaalissa tuodaan tiedostot myöhemmin. Vasemmassa yläkulmassa voit antaa projektillesi nimen. Projekti on se mitä editointiohjelmassa tapahtuu. Se sisältää kaikki video, ääni ja kuvatiedostot sekä kaiken mitä olet tehnyt videollesi. Kun video on valmis; videosta tehdään katseltava versio, jolle voit sitten antaa oman nimen. Kun avaat videoprojektin, se avaa sen täällä Premiere pro:ssa, mutta jos avaat valmiin videon, niin se avautuu oman tietokoneesi mediasoittimissa. Seuraavaksi luodaan se itse projekti painamalla oikeasta alakulmasta sinistä "Create" painiketta.

Editorin käyttöliittymä

Luotuasi uuden projektin pääset editori näkymään. Aloitetaan käymään editoria läpi ikkuna ikkunalta vasemmalta oikealle. Vasemmassa alanurkassa oleva ikkuna on sinun tiedostoille varattu tila, jonne tuot kaikki videot, kuvat, äänet ja muut videollesi olennaiset tiedostot. Vasemmassa laidassa ylempi ikkuna on nimeltään "Source", jossa näet esikatselun valitsemastasi video, kuva tai ääni tiedostosta. Source nimen viereen voit avata uusia muita ikkunoita ylälaidasta "window" pudotusvalikon alapuolelta. Seuraava iso ruutu "program" on itse videon katseluruutu, kun sitä editoidaan. Näet siis siinä videosi realiajassa. "Timeline" ikkuna on itse aikajana, jossa video editoidaan. Sen vasemmalla puolella on tärkeimmät työkalut pystypalkissa. En käy vielä tässä vaiheessa enempää läpi editorin käyttöliittymästä, koska Premiere pro on todella ammattitasoinen ohjelma ja jokaisen asian voi tehdä mmonella tavalla monien valikoiden kautta.

Tiedostojen organisointi

Kun aletaan tuomaan tiedostoja, niin projekti ikkunassa (vasemmassa laidassa alempi ikkuna) voit painaa nappia "import media" ja valita tiedostoistasi kaikki tiedostot jotka haluat videollesi. Jotta tiedostosi pysyisivät paremmin järjestyksessä, niin kannattaa luoda kansioita eri typpisille tiedostoille. Näet projekti-ikkunan oikeassa alalaidassa pienen vaalean kansion kuvan. Voit painaa sitä ja Premiere luo sinulle yhden uuden kansion. Voit antaa sille jonkun kuvaavan nimen esim. "videot" tai "musiikki". Sitten voit ihan vaan raahata hiirellä jo tuomasi tiedostot Premiereen kansion sisälle. Tai vaihtoehtoisesti avaa kansio ja tuplaklikkaa sen sisäpuolta ja avaa valitsemasi tiedostot. Voit luoda niin monta kansiota kuin haluat.

Sequense = aikajana

Sequense eli aikajana on nimitys sille alueelle, jossa video luodaan. Se täytyy ensin luoda oikeilla asetuksilla, jotta editoimisesta tulisi helpompaa. Aloita menemällä projekti ikkunan oikeaan alanurkkaan. Kansion luonti napin oikealla puolella on toinen painike, jota painamalla avautuu valikko, josta valitse ylin vaihtoehto "Sequence". Avautuu uusi ikkuna, josta ylälaidasta suuntaan heti "settings" välilehdelle. Nyt sinun tulee tietää videollesi tulevien videoiden fps eli kuinka monta kuvaa sekunnissa videosi toistetaan. Näet sen oman tietokoneesi tiedostojen selaus järjestelmästä. Windowsilla Resurssien hallinta ja Macilla Finder. Sen jälkeen voit laittaa sequencen asetuksista "Timebase" kohdasta sen lukeman, mikä on sinulla suurimmassa osassa videoitasi. Muuta mitä voit tarkistaa, niin sequensen resoluutio, että se täsmää videoitasi. Se selviää "Frame Size" kohdasta. Ihan asetusten alalaidasta voit antaa aikajanallesi nimen ja painaa sen jälkeen "ok" nappia. Aikajanasi on luotu.

Leikkaaminen

Premieressä on monenlaisia konsteja leikata videota, mutta tässä tutoriaalissa käydään läpi pari. Jos haluat videon alkavan jostain muusta kohdasta mistä se nyt alkaa, niin voit viedä hiiren video leikkeen alkuun ja näet, että kursorisi muuttaa muotoaan. Sitten voit vetää hiiren nappi pohjassa video leikettäsi oikealle ja videosi alkukohta muuttuu. Aivan saman voit tehdä videon lopetus kohtaan eli video leikkeen loppupäähän vaan vetämällä hiirellä. Toinen tapa ja vähän käytännöllisempi tapa on, että jos haluat leikata keskeltä video leikettä kohdan pois, niin joudutaan vaihtamaan työkalua. Työkalut olivat aikajanan vasemmalla puolella pystypalkissa. Tarvitsemme työkalun nimeltään "Razor tool" eli partakoneen terä toisin sanoen. Työkalu löytyy työkalupalkista neljänneksi ylhäältäpäin ja symboli muistuttaa partakoneen terää. Kun valitsen sen työkalun, niin kursorisi muuttuu pystysuuntaiseksi katkoviivaksi.